Naturens runddans

Våren står for døren og gir en positiv forventing til noe nytt som skal komme. Jeg er liker kontraster i livet, og er glad for at vi har stor variasjon mellom årstidene i dette landet, selv om vinteren i år kanskje har vært litt mer krevende enn vi «søringer» er vant til.

Det blir spennende å se hvordan hagen blir i år. Jeg har blant annet plantet mange vårløk i bed og krukker som jeg håper har klart seg gjennom vinteren.

Erfaring har vist at naturen som regel byr på noen overraskelser hver vår, når den levende hagen omsider vender tilbake etter vintersøvnen. Noen planter vil være borte og andre har «forflyttet seg». I tillegg vil naturen garantert ha supplert med nye arter på egen hånd.

Men fortvil ikke om det dukker opp noe du ikke har plantet, eller om forglemmegei har bestemt seg for å vokse et helt annet sted i hagen enn du hadde tenkt! De mest spennende plantekomposisjoner kommer ofte om vi kan la det uforutsette få være en del av helheten.

Når vi designer med foranderlige materialer som planter og vekster så er det en utfordring å få det helt i henhold til et drømmebilde. Plantenes livsløp med vekst og forfall, årstidenes stadige skiftninger – alt er en del av formgivningsprosessen. Plantekomposisjoner vil visne bort og gjenskapes, og by på den ene overraskelsen etter den andre. Skal vi klare å styre prosessen i ønsket retning bør vi ha klare mål om stil og utforming, og ikke minst skaffe oss kunnskap om de plantene vi velger.

Jeg har lært meg å sette pris på samspillet mellom intensjon og tilfeldighet. Jeg tenker vi fint kan tåle å slippe kontrollen litt, holde et overblikk med og tilpasse oss naturens inngripen.

Vent og se!