Moderne naturhager 2012

Bestselgerklubbens omtale:

I boka løfter forfatteren blikket og ser hagen i sammenheng med omgivelsene. Bor du eller har du hytte ved sjøen, i skogen eller i fjelltrakter? Eller er du så heldig å boltre deg i en hagekoloni? I slike miljøer er det spesielt viktig å ta hensyn til at vegetasjon og materialer er i harmoni med naturen rundt, at former og linjer glir uanstrengt inn i helheten. Ved å ta slike hensyn vil du understreke hagens personlighet.

For naturnære områder dreier det seg om å velge plantearter som er tilpasset klimaet – som tåler vind, kulde, sol, snø, salt eller kalk – men også om å velge materialer som står i stil med naturen og miljøet, som stein/skifer, tre, singel, potter, tønner, bøtter og krukker. Hytta i hagekolonien inviterer til mer frodige og løsslupne løsninger. Felles for alle miljøene er at hagen oppfattes som et fristed; den skal tilfredsstille behovet for skjerming og intimitet, men også for utfoldelse og rekreasjon.

Yvonne Dengin er opptatt av at naturnære hager ikke blir for urbane. Samtidig er det viktig at de inviterer til kos og utfoldelse – grillmuligheter, frukt og bær, islykter, fuglehus osv. Denne boka ivaretar begge hensyn. Den gir nyttig informasjon om hvordan du tar hensyn til miljøet rundt og en overflod av inspirerende løsninger som passer ditt miljø. Et viktig poeng er at hagen skal være lettstelt og klare seg selv det meste av tiden.

 

Cappelen Damms omtale av Moderne Naturhager:

Den moderne naturhagen er en glede for øye og sinn. Den er sjarmerende ustriglet, inviterer til rekreasjon og utfoldelse, er lettstelt og klarer seg selv det meste av tiden! Men i naturnære områder må plantevalg og materialbruk føye seg uanstrengt etter omgivelsene, påpeker forfatteren, enten det er hus eller hytte på fjellet, ved sjøen eller i skogen. For kolonihagens landlige idyll kan løsningene være mer løsslupne.

Det gjelder å velge planter som er tilpasset klimaet, som tåler vind, kulde, sol, snø, salt eller kalk, men også å velge materialer som står i stil med miljøet, som stein/skifer, tre, singel, potter, tønner og krukker. Og det er viktig å ha et åpent blikk for eiendommens muligheter når man anlegger stier og sittegrupper, plasserer belysning, utekjøkken eller bålfat.

Yvonne Dengin veileder kyndig og inspirerende om hvordan du kan skape din egen oase, samtidig som du tar hensyn til omgivelsene. Boken er smekkfull av tips og inneholder også en fyldig planteliste for de ulike landskapstypene. Drømmehagen som er solid plantet i norsk virkelighet, er innenfor rekkevidde!